sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Norjalainen pääsiäinen / Norsk Påske

















Hyvää palmusunnuntaita ja sen myötä alkanutta pääsiäistä! 

Pääsisäisen alkamisen kunniaksi päätin tällä kertaa kirjoittaa norjalaisesta pääsiäisestä. Voitaisiin ajatella, että Pohjoismaalaisuuden vuoksi pääsiäisen vietto olisi Norjassa hyvin samanlaista kuin Suomessakin. Raeruohoa, mämmiä, virpomista, munien maalaamista sekä suklaamunien piilottelua ja syömistä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan olen saanut huomata, että perinteet eroavat paljonkin maiden välillä.

Voisi sanoa, että Norjassa pääsiäinen on paljon isompi juttu kuin Suomessa. Ensinnäkin pääsiäisen vietto aloitetaan Suomesta poiketen jo kellokeskiviikkona eli kaksi päivää ennen pitkäperjantaita. Silloin koulut, kaupat ja suurin osa julkisista laitoksista sulkee ovensa kello 12 ja norjalaiset aloittavat pyhien vieton. Takaisin arkeen palataan Suomen tapaisesti toisen pääsiäispäivän jälkeen eli tiistaina. Tähänkin löytyy tietenkin poikkeusaikatauluja ja osa kaupoista palvelee vielä esimerkiksi torstaina.

Ei ole pääsisäistä ilman "påsketur":ia eli pääsiäismatkaa, sanoo moni norjalainen kaverini. Johtuen pitkästä pyhästä, lähtee iso osa norjalaisista reissuun, perinteisesti mökkeilemään vuorien tai meren läheisyyteen. Kuten moni suomalainen, myös norjalaiset omistavat useasti oman mökin ja jos sellaista ei löydy, tarjolla on hyvin erikokoisia ja näköisiä vuokramökkejä haluaville. Vesisaari sijaitsee sen verran "maalla", että täällä saatetaan myös hyvinkin jäädä myös kotiin. Lähimmät mökit vesisaarilaisilta löytyvät kuulemma naapurikylä Kibystä, eli noin 10 kilometrin päästä.



Mitä pääsiäisenä sitten oikein tehdään? Vuoden 2007 Aftenposten-lehden julkaiseman mielipidemittauksen mukaan reilusti yli puolet norjalaisista laittaa pääsisäisenä ainakin kerran sukset jalkaan ja lähtee valloittamaan hiitolatuja tai laskettelumäkiä. Tämän allekirjoittavat myös kaverini. Hiihtämisen lisäksi ulkoilu on muutenkin pääsiäisenä isossa osassa, ja jos pääsiäistä ei olla lähdetty viettämään mökeille, vietetään se joka tapauksessa mieluusti kotoa poissa ulkoilmasta nauttien. Vesisaaressa hiihtämisen lisäksi suosittuna ulkoilu aktiviteettina on muuan muassa lumikelkkailu. Täällä kun tuota lunta oli vyötäröön asti on.

Raeruoho on Norjassa suhteellisen tuntematon käsite ja omanikin jouduin käymässä hakemassa Suomen puolelta Nuorgamista. Pääsisäiskoristelua ei kuitenkaan Norjassakaan unohdeta, vaan kauppojen hyllyt notkuvat vihreää ja keltaista sisustustavaraa. Kuoseina ovat meille suomalaisillekkin tutut tiput, puput ja koristemunat. Trulleja et Norjasta löydä ja myöskään virpominen ei kuulu täkäläiseen perinteiseen. Karkkia lapset käyvät keräämässä ovelta ovelle Halloweenina, joten palmusunnuntaita ovien taake ei ilmesty noidiksi pukeutuneita vieraita. 

Koristeiden lisäksi kauppojen hyllyiltä löytyy totta kai myös suklaamunia. Valikoimakin on yhtä kattava: yllätysmunia, normaaleja munia ja töhnämunia löytyy lähes jokaisen kaupan hyllyiltä. Pääsiäismunissa suurin menekki on kuitenkin kuulemma isoilla ja ontoilla, pahvista tehdyillä hienosti kuvioiduilla munilla. Ne toimivat niin koristeina, kun myös lasten sokerihumalan tuottajina. Pääsiäisenä nämä munat nimittäin täytetään erilaisin karkein ja niitä sitten napostellaan pyhien ajan.





Kuten arvata saattaa, mämmi ei norjalaiseen pääsisäispöytään kuulu, ja sen kuvia norjalaisille näyttäessäkin saan pelkästään hiljaisen epäuskoisen katseen vastaukseksi. Pääsiäismunien lisäksi norjalaisten pääsiäspöytään kuuluvat mandariinit, keltainen Sole-limsa ja Kvikk Lunsj-suklaa. Kvikk Lunsj on suomalaisen Suffel-patukan kaltainen suklaavohveli, joka näin ollen itseltä gluteenittoman ruokavalion takia jää maistamatta. Grillit kaivetaan myös yleensä pääsisäisenä esiin ja norjalaiset erilaiset makkarat paistuvat pyhäpäivien aikana useaan otteeseen.

Varmasti yksi mielenkiintoisin pääsiäisperinne Norjassa ei liity kuitenkaan koristeisiin tai syömisiin. Se nimittäin on påskekrim eli pääsiäisdekkarit. Pääsiäisenä norjalaiset uppoutuvat rikostarinoihin niin kirjojen kuin elokuvien muodossa. TV:n ohjelmisto on tupaten täynnä monenlaisia murha-ja rikosmysteerejä ja jopa maitopurkkien kylkiinkin ilmestyy pieniä dekkari strippejä. Kun yritin kysyä tutuiltani tämän perinteen alkuperää, ei kenelläkään ole tähän selvää vastausta. Googlettamallakin löysin pelkästään kaksi ehdotusta. Tylsemmän selityksen mukaan yhtenä pääsiäisenä satuttiin vain näyttämään useampi dekkari TV:ssä ja perinne vain jäi siitä lähtien elämään. Hämeensanomien juttu aiheesta vuodelta 2006 taas on paljon jännempi, sillä siinä perinteen arvellaan tulleen viikingeiltä: 

"Palatessaan melskeisiltä purjehdusmatkoiltaan viikingit menivät perheidensä luo ja ottivat kannullisen - tai kallollisen - alkoholia nautittavakseen. Sen jälkeen he naukkailun ohessa kertoivat vaimoilleen ja lapsilleen tarinoita matkalla tekemistään verisistä kauheuksista." 
Norjan ja Suomen pääsiäiset eroavat siis paljonkin toisistaan. Vaikka minulla Norjassa asuessa tulevaisuudessa jääkin trullit, vitsat, raeruohot ja mämmit pääsääntöisesti saamatta, tarjoaa tämä maa niin paljon omia perinteitään korvikkeeksi, ettei suomalaisia tapoja ikävä kerkeä tulla! Lisäksi tässä talossa varmasti tullaan  risteyttämään kahden maan perinteitä ja näin luomalla aivan omanlaista pääsiäishenkeä.

Oman påsketurin määränpää on tänä vuonna Suomi, sillä on jo vierähtänyt kolmisen kuukauta, kun viimeksi Nuorgamia alempana olen käynyt! Toisaalta siis harmittaa, että itse pääsisäispyhät Norjassa jäävät tänä vuonna kokematta, mutta oikeastaan on oikein mukava päästä suomalaisen pääsiäisen pariin! Ensi vuotta varten pitääkin sitten hommata valmiiksi sukset ja läjä dekkareita sekä ostaa kaapit täyteen mandariineja ja Sole-limsaa, jotta olen valmis viettämään oikein perinteisen norjalaisen pääsiäisen!

Miltäs norjalainen pääsiäinen kuulostaa? Nauttisitko enemmän pitkästä pääsiäislomasta, rikosdekkareista ja mandariineista, kuin mämmistä, trulleista ja raeruohosta?  

Oikein hyvää pääsiäistä kaikille lukijoille! God påske!


Lähteet tämän postauksen norjan pääsiäisperinteisiin on kerätty pääsääntöisesti norjalaisilta kavereilta, joten perinteissä saattaa olla eroja aluekohtaisesti!

Kuvat: Kaikki kuvituskuvat Pixelsistä ja Googlesta.

2 kommenttia:

  1. Norjalainen pääsiäisen on kyllä ihan oma lukunsa ja todellakin, påskekrim:n ja Kvikk-lunsj:in värittämä.
    Mökkiseudullamme pääsiäiseen kuuluu myös esim. pitkänperjantain suruliputus, sillä täällä etelämpänä ollaan monessa kylässä varsin uskonnollisia. Olet varmasti jo kuullutkin sanan: bibelbeltet, jolla kuvataan aluita Sørlandetilta tätä Rogalandin rannikkoa ylös aina Bergenin seuduille saakka.

    Mekin mökkeilimme, patikoimme ja söimme herkkuja påskekrimiä katsellessamme, mutta Suomesta kaipaan varsinkin mämmiä, noitia ja kokkoja. Olen joinakin vuosina polttanut kokkoa mökkirannassa, mutta nyt täällä on maastopalovaara, joten sekään ei onnistunut.

    Hyvää huhtikuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää huhtikuuta myös sinulle! :)

      Ihan kyllä hämmästyin, kun tajusin kuinka erilainen norjalainen pääsiäinen Suomen vastineeseen on! Ehdottomasti pitää ensivuonna päästä kokemaan ja tuntemaan pääsiäinen täällä Norjassa, nyt kun se meni Suomen puolella.

      Poista